Nadac Hoopers

Een nieuwe hondensport in Nederland

Nadac Hoopers is over komen waaien vanuit Amerika waar het een onderdeel is van de NADAC (North American Dog Agility Counsel) Agility.
Hier is het een nog hele jonge sport en het is pas sinds het voorjaar 2014 in Nederland als een op zichzelf staande sport geïntroduceerd door Corrie Jansen van Nadac Hoopers Nederland.

Nadac Hoopers is geschikt voor bijna elke hond die het leuk vind om met de baas samen te werken. Groot, klein, oud en jong, omdat er in een Hoopers parcours geen sprongen voorkomen is deze sport fysiek weinig belastend en daardoor ook zeer geschikt voor senior honden die uit de sport komen, honden die in een revalidatie traject zitten (dit in nauw overleg met een orthomanueel dierenarts), honden die door hun bouw geen belastende sport kunnen beoefenen ( denk aan grote, zware rassen of rassen met lange ruggen) , maar ook jonge honden voor afwisseling in de training en eventuele voorbereiding voor de Agility.

Het parcours bestaat uit hoepelvormige toestellen en (korte) tunnels waar de honden doorheen moeten en tonnen en hekjes waar omheen moet worden gelopen. Het gehele parcours wordt opgezet in vloeiende lijnen  zodat er geen belastende bochten hoeven worden gemaakt. Door telkens een ander parcours uit te zetten , is de variatie groot.

Het meest nieuwe aan deze sport is dat de handler vanuit een beperkt gebied in het parcours stuurt en daardoor minimaal in beweging is  en de honden zoveel mogelijk zelfstandig op aanwijzing van lichaams- en stem commando’s  van de handler het parcours afleggen. Daardoor is de sport ook zeer geschikt voor een handler met fysieke beperkingen.

Uiteraard gaat hier uitgebreide training aan vooraf voor dat de hond (en handler) zover zijn. Een basiscursus zoals EG/VEG als ‘vooropleiding’ is zeer gewenst

Door de zelfstandigheid van de hond in het parcours, wordt er ook een zekere mate van denkwerk vereist en ontstaat door training een mooie samenwerking tussen baas en hond. Dit in combinatie met het actieve van deze sport is de uitdaging groot en de belasting echt minimaal.

Hoopers training

Een Hoopers parcours kan bestaan uit hoops, tunnels, tonnen en hekjes. De hond moet door de hoops en de tunnels en om de tonnen en de hekjes heen lopen in een logische, vloeiende lijn. Hiervoor worden de onderdelen eerst apart aangeleerd, waarbij het belangrijk is dat de hond zelfstandig leert werken. Als de hond het principe van ieder toestel snapt, kan er opgebouwd worden naar de combinatie van meerdere toestellen en de afstanden worden vergroot.

Bij Nadac Hoopers wordt er positief en zonder druk getraind. Dit betekent dat de hond het vooral leuk moet vinden om de hoops op te zoeken, om de ton heen te lopen en door de tunnel heen te racen. Dit kost tijd en geduld om aan te leren maar: iedere hond kan het leren.

Omdat het parcours bestaat uit ‘handzame’ toestellen, dit in tegenstelling met bijvoorbeeld een agility parcours, is het opzetten van een parcours heel eenvoudig en kan er zelfs in een groep, toch individueel getraind worden en worden de oefeningen op eigen niveau aangeleerd en uitgeoefend.

Bij het aanleren wordt voornamelijk gebruik gemaakt van target training en wordt er beloond met voer- en spelbeloningen.

De hond leert zelfstandig werken en nadenken.

Kortom een geweldige , actieve sport , welke geschikt is voor vele honden!!!

Wat de toekomst gaat brengen voor Nadac Hoopers weet nog niemand maar de sport heeft alles in zich om een blijvende populaire sport te worden.

Op dit moment worden in samenwerking met de Amerikaanse Nadac de reglementen bekeken en/of aangepast om ze in Nederland te kunnen gebruiken, zodat in de nabije toekomst het zelfs mogelijk is om competitie wedstrijden te gaan organiseren.

Deze sport wordt bij de Oase als cursus aangeboden. Er is echter wel een wachtlijst wegens de overweldigende belangstelling! Overleg met instructeurs Corrie Jansen of Joke Stuik wanneer er plek is in een groep.

Maar informatie over de sport kunt u vinden op www.nadac-hoopers-nederland.nl

Heeft u vragen?

Dan kunt u direct contact opnemen met de volgende personen. Of maak gebruik van ons contactformulier.

Flyball

Aad Hack
06-39228455
flyball@hsvdeoase.nl

Agility

Jan Waltmans
010-4212695
agility@hsvdeoase.nl

Gedrag en gehoorzaamheid

Ivonne Mangelaars
06-38321349
pupopvoeding.gg@hsvdeoase.nl

HOOPERS

secretariaat@hsvdeoase.nl

Algemene zaken

Corrie Jansen
06-13839171
secretariaat@hsvdeoase.nl